Az idei nyáron a kiváló borok mellett fantasztikus grillek várják a látogatókat a Homola Borteraszon, ahol érdemes egy kellemes sétát tenni!

Ha valaki járt már Balatonfüred környékén, az bizonyára tisztában van vele, hogy a Homola Borterasz mindig szolgál valami különlegességgel, így nem csupán a lélegzetelállító panoráma vonzza az embereket a domb megmászására. Az idei évben egy tapasztalt és egy lelkes kezdő füstmester ínycsiklandó fogásait kóstolhatjuk meg a Balatonfüred-Csopaki borvidék egyik legpompásabb helyszínén.
A Homola Borterasz történetében mindig is középpontban állt a bor, de emellett más élvezetek is gazdagították a hegyi élményt. Az évek óta tartó DJ-sorozat lágy dallamai a szőlő között terjednek, miközben a Sáfránkert konyhájának ínycsiklandó fogásai – amelyek sajnos már csak nosztalgiaként élnek tovább – szintén hozzájárultak a vendégek öröméhez. A Homola filozófiájának része volt, hogy a borok mellett mindig megjelenjenek az ízletes ételek is, ám a Sáfránkert idejében ez inkább a faluban teljesedett ki. Az idei nyári szezonra azonban úgy határoztak, hogy a korábban megélt gasztronómiai élményeket a borteraszra varázsolják, ahol BBQ- és grillételek formájában várják a látogatókat.
A projekt megvalósítói két vérbeli fanatikus: Czinege Tamás, aki vagy 30 éve van a Balatonon, és akit a Nu Bisztróból, a Sarki Fűszeresből is ismerhetünk, de évek óta a Grillplaza séfje is - folyamatosan dolgozik a legújabb eszközökkel, technikákkal - egyfajta élő tudásbázis a témában -, és Vajas Balázs, akinek megannyi sikeres gasztronómiai projekt van a háta mögött, a Pancs - gasztroplacctól kezdve a Vino Pianón át rengeteg pop-up eseményig. Mint mondja, ő tavaly indította el a Gerilla Grill & BBQ brandet, hogy formát adjon annak, ami mostanában a legjobban foglalkoztatja: a szabad tűz, a füst, a hússütés öröme.
Eddig olyan izgalmas helyszíneken főzött, mint a Kinga Kamrája, a Lovas Kikötő, Balatonalmádi főtere, vagy éppen a budapesti Pancs piac. A Gerilla Grill egy innovatív megközelítést képviselő BBQ-formáció, amely frissességével és rugalmasságával tűnik ki. Nem csupán a hagyományos irányelveket követi, hanem merészen újragondolja azokat. Kísérletezik különböző technikákkal és ízekkel, nem ragaszkodva a megszokott megoldásokhoz. Tamás hasonló filozófiát képvisel saját gasztronómiai projektjében, a Gastro-Hackben, és ezt az elképzelést szerették volna elhozni ide is. "Czini úrnak" pedig külön története van a Homolával; ő keresett meg Balázst azzal az ötlettel, hogy együtt valósítsák meg a nyári kalandokat a hegyen, mint egyfajta testvéri együttműködés keretében.
A paktumban szerepel Szántó Bence, a Homola sommelier-je is, mivel kulcsfontosságú, hogy az ételek harmonikus összhangban legyenek a teraszon kínált borokkal. Ez különösen izgalmas, hiszen 2023 óta a teraszon kizárólag olyan borokat kóstolhatunk, amelyek helyben termett szőlőből készültek. Érdekesség, hogy a 100% család (a saját háziasított boruk) tagjait itt már nem találjuk meg.
A két projekt egyedi, kísérletező szelleme különleges módon "homolásítva" bontakozik ki a nyár folyamán. A grill- és BBQ ételekről sokan azt gondolják, hogy csak masszív, nehéz és férfias fogások léteznek, ám itt a kreativitás határtalan: a kiegészítők, köretek, szószok és textúrák izgalmas játékával új dimenziókat nyitunk. Így nem meglepő, hogy egy saját füstölésű kolbász, egy császár vagy akár egy egykilós tomahawk steak is könnyed, friss, citrusos nyári ízekkel gazdagodik, egy igazi gasztronómiai élménnyé válva.
A Homola teraszán az örömfőzés művészete valóságos ünneppé válik – mondhatni, egy igazi örömsütés, ahol a vendégek is aktívan részt vehetnek a hússütés varázslatában, amennyiben az időjárás engedi. A két főszereplő, mint egy ínycsiklandó duó, egymást inspirálva és tanítva kápráztatja el a látogatókat különleges ételeikkel. Itt, a hegyek ölelésében, nincsenek szigorú szabályok – csak az a fontos, hogy jól érezzük magunkat, lassítsunk le, és élvezzük a lélegzetelállító panorámát, a finom borokat, valamint a csütörtöktől vasárnapig tartó, a Homola Grillterasz által kínált, könnyed és mégis tartalmas húsélményeket.
A választék folyamatosan jelen van, de időről időre új elemekkel bővítik és csiszolják a kínálatot. Bár a húsételek dominálnak, a vegetáriánusok is bőséges lehetőségekre lelnek. Az édességek kedvelői pedig külön örömüket lelhetik a füstös ízek után egy könnyed, enyhén savanykás kókuszos-mangós desszerttel, amely tökéletes befejezése az étkezésnek. Ráadásul idén a világos pörkölésű kávéval még inkább fokozhatjuk az ízélményt.
A Homola Borterasz mindig tele van élettel és izgalommal – vasárnaponként a DJ zenéje mellett családias brunch várja a vendégeket, augusztusban pedig izgalmas pop-up programok és pilatesórák színesítik a hegytetői élményeket. Mielőtt útnak indulnál, érdemes a Facebook-oldalukon tájékozódni a legfrissebb információkról. Ha szereted a borterasz varázslatos hangulatát, mindenképp látogass el hozzájuk a szezon során! Az idei pop-up esemény különösen jól illeszkedik a helyi atmoszférához, és egy igazi stílusos, professzionális élményt kínál, ami nemcsak a grill szerelmeseit fogja elbűvölni.