Újabb aggasztó fejlemény: a biológiailag lebomló nejlonzacskók potenciálisan MÉRGEZŐ hatásúak lehetnek - ezek a betegségek léphetnek fel | szmo.hu


Lebomló, környezetbarát, zöld, újragondolt csomagolás - a bioműanyagos marketingesek régóta ezt sulykolják, és mi meg jóhiszeműen megnyugodva visszük haza benne a banánt.

Az "öko" zacskók ugyan lebomlanak, de közben káros hatással lehetnek a májra és a petefészkekre is – hívják fel a figyelmet a kutatók.

Úgy tűnik, a lebomló zacskó nem csak a környezetre, de rád is veszélyes, és nemcsak úgy általában, hanem konkrétan: máj- és petefészekkárosodással is összefüggésbe hozták.

Egy újonnan végzett kutatás során a dél-kínai Southeast University szakértői izgalmas kérdésekre kerestek választ.

"A keményítőalapú lebomló műanyagok nem biztos, hogy olyan biztonságosak és egészségbarátak, mint azt eredetileg feltételeztük" - mondta Yongfeng Deng professzor, a tanulmány egyik szerzője.

Lebomló, ámde mégis rejtett veszélyeket hordozó?

Tudjuk, hogy a helyzet nem rózsás: a hagyományos kőolajalapú műanyagok évtizedeken át kísértenek minket, a szeméttelepeken, az óceánok mélyén, sőt, még a madarak gyomrában is ott lapulnak. Éppen ezért születtek meg a keményítőalapú műanyagok: ezek már lebomlanak, komposztálhatók, és sokkal inkább "baráti" viszonyban állnak a környezettel.

A tudósok három különböző csoportot hoztak létre az egerek körében:

Az első csoport hagyományos étkezésben részesült, míg a másik kettő olyan táplálékot kapott, amelyben eltérő mennyiségű keményítőalapú mikroműanyagok voltak keverve.

A kutatás végén az egerek belső szerveit, anyagcsere-folyamatait és bélflórájukat is alaposan elemezték.

A helyzet eredményei valóban aggasztóak:

"A tartós, alacsony dózisú expozíció széles körű egészségügyi hatásokhoz vezethet - különösen a cirkadián ritmus megzavarásához, valamint a glükóz- és zsíranyagcsere felborulásához" - áll a kutatók összegzésében.

Mielőtt a lebomló zacskók megjelentek volna, már halsejteket is szétszedtek.

A Spanyol Nemzeti Kutatási Tanács korábban három különböző típusú szatyrot vizsgált meg alaposan:

Készítsünk egy különleges, növényi alapú keményítőből készült komposztálható terméket! Ez a környezetbarát alternatíva nemcsak a fenntarthatóságot szolgálja, hanem a természetes lebomlás folyamatát is elősegíti. A növényi keményítő természetes forrása lehet a biológiai lebomlásnak, így a termék használata után a környezetbe kerülve hamarosan visszatér a talajba, táplálva azt. Ezzel nemcsak a hulladékcsökkentést támogatjuk, hanem hozzájárulunk a bolygónk egészségének megőrzéséhez is!

A tesztelési folyamat során a napfény alkalmazásával lebontották az anyagokat, majd a keletkezett lebomlott részecskéket halsejtekkel "táplálták". Az így nyert eredmény:

Cinta Porte, a kutatás vezetője elmondta: "Meghökkentett bennünket, hogy a hagyományos műanyag zacskók nem mutattak toxikus hatásokat, ugyanakkor a lebomló alternatívák igen."

A feltételezések szerint a gyártók olyan adalékanyagokat adhatnak a "lebomló" zacskókhoz, amelyek a bomlási folyamat megkezdésekor rendkívül mérgezővé válhatnak.

De hát már egy évtizede fizetjük a zacskó árát!

Sok helyen már 2015-ben bevezették a díjat az egyszer használatos szatyrokra, és ezzel látványos csökkenést értek el. De miközben örülünk a fogyasztás visszaesésének,

Mert bár a műanyag gyorsabban tűnik el, úgy tűnik, még nagyobb problémák jelentek meg helyette. A kutatók szerint ezért mielőtt a lebomló szatyrokból ételcsomagolás, tányér, pohár vagy bármi más lesz, alaposan újra kell gondolni, hogy tényleg annyira zöldek-e, mint amilyennek hittük őket.

Related posts