Feltárult: ez az ok rejlik a gyorskaja mögött, ami akár az életünket is veszélyeztetheti.


Elterjedt a közösségi médiában, hogy a gyorskaja egyik legfontosabb összetevője, a repce- és szójababolajok ártalmasak az egészségre, emiatt érezzük puffadtnak vagy lassúnak magunkat. Egy szakértő most lerántotta a leplet, hogy ennek mennyi igazságalapja van.

A szakértő véleménye szerint az olajokról való lemondás nem olyan könnyű, mint ahogyan azt sokan gondolják. A különféle magvakból, mint például repce, szójabab, napraforgó vagy szőlőmag, kinyert olajok gazdagok telítetlen zsírsavakban, különösen az omega-6 zsírsav, mint például a linolsav formájában. Az elméletek szerint, ha túlzott mennyiségben fogyasztjuk, a linolsav gyulladáskeltő vegyületekké alakulhat a szervezetünkben, ami különféle problémákhoz, például puffadáshoz, bélpanaszokhoz vagy akár szisztémás gyulladáshoz vezethet. Számos influenszer már megosztotta a véleményét a témában, azonban a tudományos megközelítés azt mutatja, hogy a helyzet sokkal összetettebb.

A különféle egészségügyi olajokról készült tanulmány szerint nagy mértékben függ a hatás az olaj típusától, feldolgozás módjától, az egyén étrendjétől vagy az adott személy anyagcserétől is.

Ellentmondásos eredményként szolgálhat, hogy bizonyos cukorbetegséggel rendelkező személyeknél a magvak időnként javították a lipidprofilokat, a glikémiás kontrollt vagy az oxidatív stresszt.

Egy 1900 résztvevő bevonásával készült tanulmány alapján pedig a linolsav magasabb vérszintje alacsonyabb gyulladással vagy jobb kardiometabolikus egészséggel függ össze - írja a New York Post.

A gyorskaják nem csupán az olajok miatt vezethetnek rosszulléthez. Ezek az ételek igazi emésztési problémák forrásai lehetnek, hiszen tele vannak ultrafeldolgozott összetevőkkel, finomított szénhidrátokkal, túlzott sóval és transzzsírokkal. Ráadásul gyakran használnak újrafelhasznált, túlhevített olajokat is. Ezek az összetevők oxidatív stresszt idézhetnek elő, amely során a szervezet instabil molekulákat termel. Ezek a molekulák képesek károsítani a sejteket, gyulladást okozni, és végül fáradtságot, levertséget eredményezhetnek.

Érdemes megjegyezni, hogy az olajok ismételt melegítése oxidált lipidvegyületeket termelhet, amelyek sokkal jobban irritálhatják a szöveteket, mint a friss olajok. Tehát a gyorséttermekben gyakran a lebomlott olaj a hibás, nem maga a magolaj.

Related posts