Még korántsem zárult le a szezonnak ez a fázisa: készíts el egy ínycsiklandó kovászos cukkinit, mindezt egy rendkívül egyszerű és költséghatékony módon!

Ha eddig azt gondoltad, hogy a kovászolás kizárólag az uborkák privilégiuma, akkor jókora meglepetés vár rád! A kovászos cukkini nemcsak egy ínycsiklandó nyári csemege, hanem az elkészítése is gyerekjáték. Próbáld ki, és élvezd a friss, ropogós ízeket!
A kovászos cukkini egy igazi ízbomba, amely roppanós textúrájával és enyhe savanykásságával azonnal rabul ejti az ízlelőbimbókat. Napérlelte íze pedig egyenesen a nyár varázsát idézi, ráadásul tele van jótékony probiotikumokkal, így nemcsak finom, hanem egészséges csemege is. Az elkészítése pedig rendkívül gazdaságos: mindössze néhány lépés, és máris kész a különleges finomság, ami tökéletesen illik húsok mellé, salátákhoz, vagy akár csak önálló snack-ként is. Ha van otthon egy üveg, egy kis napfény és néhány felesleges cukkini, ne habozz – kezdődhet a kovászolás!
Ha nem vagy egy klasszikus konyhatündér vagy mesterszakács, a kovászos cukkini elkészítése akkor sem foghat ki rajtad. Nem kell mást tenned, mint követned az alábbi receptet!
A cukkinit és a kaprot alaposan mosd meg, a fokhagymát pucold meg, majd a cukkinit vágd hosszában negyedekbe - ha vékony, elég félbevágni.
A sterilizált befőttesüveg aljára helyezz el néhány szál friss kaprot, pár gerezd fokhagymát, egy csipet mustármagot és néhány borsszemet. Ezután következzen egy réteg vékonyra szeletelt cukkini. Ismételd meg a fűszerezést és a kapor hozzáadását, majd folytasd a rétegezést, amíg az üveg tele nem lesz. Ezzel a módszerrel igazi ízkavalkádot varázsolhatsz az üvegbe!
A tetejére tedd a kenyeret és ha szeretnéd az extra csavart, dobj mellé egy szelet citromot, csilit vagy pár levél tárkonyt. Ez pikánsabbá és különlegesebbé teszi az ízét.
Keverd össze a sót a langyos vízzel, majd öntsd az üvegbe úgy, hogy a folyadék mindent befedjen. Gondoskodj róla, hogy a kenyér mindig víz alatt legyen – ha szükséges, használj egy kisebb, tiszta poharat vagy fermentációs súlyt a stabilitás érdekében.