Az agyadra gyakorolt hatásukat tekintve figyelmeztető jelek lehetnek ezek az ételek – bár a fiatalok körében népszerűek, hosszú távon komoly károkat okozhatnak. Érdemes körültekintően választani, hiszen az egészségünk megőrzése érdekében fontos, hogy tuda


Egyes élelmiszerek kifejezetten ronthatják a térbeli tájékozódási képességedet, vagyis azt, hogy megjegyzel-e egy két pont közötti útvonalat.

A Rizikometer legújabb bejegyzésében arra figyelmeztetett, hogy a magas zsír- és cukortartalmú ételek fogyasztása káros hatással lehet az agy működésére. A Food Ingredients 1st cikkének alapján kiderült, hogy ezek az élelmiszerek gyakori bevitele rontja az emberek térbeli tájékozódási képességét, ami különösen aggasztó lehet a mindennapi élet szempontjából. Érdemes tehát odafigyelni az étrendünkre, hogy megőrizzük mentális frissességünket.

Az ausztrál Sydney-i Egyetem kutatóinak közelmúltban publikált tanulmánya szerint az étrend tájékozódási képesség gyakorolt hatását egy egy virtuális valóság alapú labirintusban tesztelték a tudósok. Megállapították, hogy azok a 18-38 évesek, akik kevesebb zsírt és cukrot fogyasztanak, jobban teljesítenek ezeken a memóriaalapú teszteken. Az eredmény ráadásul független volt a testtömegindextől (BMI) és az általános memóriától, inkább a hippokampusz - vagyis az emlékezetért és tájékozódásért felelős agyterület - működésén múlott az egész.

A kutatás írói rámutattak arra, hogy a nem megfelelő táplálkozás már serdülőkorban is jelentős károkat idézhet elő az agyi funkciókban. Ugyanakkor a tudósok optimistán állítják, hogy ez a romlás megfordítható, amennyiben az érintettek egészségesebb táplálkozási szokásokra váltanak.

Related posts