Sonka, csülök és más ínycsiklandó finomságok - te melyik ízletes különlegességet választanád húsvétkor? (galéria)

Az egyik boltban fürtökben csüngenek a füstölt csülkök, és a választék között számtalan ínycsiklandó füstölt finomság várja, hogy felfedezd őket.
A füstölt finomságok bőséges választéka mindenki számára elérhető volt. A Vásárcsarnok húsboltjaiban az eladókkal való szemkontaktust szinte csak úgy lehetett kialakítani, ha néhány szívsonka, lapocka vagy éppen a kötözött sonka mögött próbáltuk megdönteni a fejünket. Ugyanakkor akadtak olyan üzletek is, ahol a kampók szinte üresen álltak, mivel az elmúlt két hétben a vásárlók szinte mindent elhalmoztak. Mindenki a saját ízlése szerint kutatott a legfinomabb és legkarakteresebb füstölt áruk után, hogy hódolhasson a gasztronómiai élvezeteknek.
Füstölt áru: tippeket is kaptunk
A nagykanizsai Tóth Árpádné Erika bízik a hentesében, Horváth Lászlóban, akitől mindig a legjobb minőségű friss húsokat kapja. Ezért a húsvéti füstölt sonkát is mindig nála választja. A főzésnél nincs semmi extra eljárás. Viszont utána van egy jó tippem: melegen kiveszem a vízből, akkor alufóliába betekerem és súlyok közé teszem egy éjszakára. Reggelre kihűl és nem dől szét, szépen szeletelhető lesz, s a finom zsírok is benne maradnak a húsban.
A szaftosabb sonka íze gazdagabb és élvezetesebb!
- Tavaly bogádi sonkát ajánlott és bevált, mindenkinek nagyon ízlett, ezért az idén is visszatértünk ehhez a jó szokásunkhoz - mesélte. - A nagyon szárazat nem szeretjük, nem baj, ha van alatta egy kis zsírréteg, akkor szaftosabb. Ráadásul most Laci hentes meglepett, hiszen egy ecetes tormát is adott ajándékba.
Csak és kizárólag a kiváló minőség áll a középpontban.
Ha már épp Horváth László húsüzletének kínálatából választott a házaspár, akkor maradtunk. Az üzletvezető elmondta: közvetlenül nagypéntek előtt sokan jöttek, de az elmúlt napokról is elmondható, hogy a vásárlók szeretik a minőségi árut. Húsvétkor a főétkezések javát a sonka adja, amiből a minőségi árut keresik.
Nagykanizsán a füstölt finomságok iránti lelkesedés szinte példaértékű. A helyiek szívében különleges helyet foglalnak el a füstölt húsok és sajtok, amelyek ízvilága valódi kincset jelent a gasztronómák számára.
- Kaposvárról kapjuk a kitűnő minőségű bogádi sonkát, melynek kilogrammonkénti ára 4500 forint, pontosan annyi, amennyiért tavaly kínáltuk - jelentette ki. - Tarjánk elfogyott, sonka és csülök van. Hagyományos, lassú pácolású csülök kilója 3000 forint, a gyorspáccal tartósított jóval olcsóbb, de mi azt nem tartunk. A legnagyobb sikere egyértelműen combból készülő szívsonkának van, melyet tengeri só pácban három hétig forgatnak és kőfüstölőben megfüstölik. Ebben nincs felesleges víz, csak annyi, ami a sózáskor keletkezik. Ilyen bogádi sonka egész évben kapható, ezért nemcsak húsvétkor, hanem máskor is szívesen fogyasztják. Télen a kocsonyát, nyáron pedig a bogrács ételeket ízesítik. Úgy vettük észre a nagykanizsai vásárlók imádják a füstölt árukat.