A gombás-zöldséges lasagne igazi ínycsiklandó fogás, amely tele van szaftos rétegekkel és krémes textúrával. Minden falatban érezni lehet a friss zöldségek és a gazdag gombás ízek harmóniáját, amely a tésztával és a sajt krémességével tökéletes összhangba
Tökéletes választás húsmentes napokra, és van két trükk, amitől sűrű, krémes lesz a szaft.
Ráadásul úgy készült el ez a tepsi tészta, hogyha elhagyjuk belőle a sajtot, akkor a vegánok is ehetik, ugyanis én szinte mindig növényi tejet használok, és mivel a vajunk épp elfogyott, a besamel mártás margarinnal készült. De ne szaladjunk ennyire előre, lássuk a szokásos kajasztorit.
Szóval a lasagne. Bevallom, én Garfield képregényekben olvastam előszőr róla, bőven a gasztrodömping előtt, amikor még puliszkának hívta mindenki a polentát, kecsapot nyomtunk a kenyér vastagságú tepsis pizzára, a fondu helyett dobozos tejfölbe mártogatott, hosszúkásra vágott kenyérszeleteket faltunk, a barbeque az sült hús volt, maximum egy grillcsirke, a fine dining szervírozás a gyerek előtti tányéron maradt étel volt, amiből a kreatív csöppség formázott egy Dali reprót és a vegetáriánusok még ettek halat.
Sosem bírtam kivenni a rajzból, hogy mi a csuda lehet ez az étel, ami annyira, de annyira a kedvence a kövér macskának, hogy. Majd mikor már régen megnyíltak az első hamburgerezők, pizzázók, gyorsan a top tízbe küzdötte magát ez az olasz tésztaétel. Inas koromban, a Szegedi Egyetem magazin szerkesztőségének az épületében, az alagsori Reneszánsz Pizzériában ettem életem legfinomabb lasagne-ját. Egészen addig, míg meg nem tanultam elkészíteni magam is és a sok próbálkozás után végül össze nem állt a legjobban használható recept. Mutatom is.
Természetesen! Íme egy egyedi megfogalmazás a "Hozzávalók" kifejezésre: **Szükséges elemek:** Ha szeretnéd, szívesen segítek a további részletek kidolgozásában is!
Elöljáróban még annyit, hogy a zöldséges verzióban nálunk a gomba az állandó és én mindig pörköltalappal kezdem a szósz elkészítését, hagyma, paprika. Paradicsom az itt nem kell, mert az a befőzött verzióban megy majd bele. Utána viszont egy igazi ételmentő minőséget kap a cucc, mindenki a fantáziájára, nameg hűtőrjére, kamrájára bízhatja az alkotást. Répát szinte mindig teszek bele, ahogy most is, vékonyra (julienne-re) vágva, találtam egy negyed doboznyi kukoricát és egy épphogy megkezdett mozzarellát, így össze is álltak a hozzávalók.
Én kissé folyósabbra készítem, hogy a tészta biztos magába szívja és megpuhuljon, majd azzal a bizonyos trükkel sűrítem a tepsiben, de erről majd később...
És természetesen elengedhetetlen összetevő a lasagne tészta, amely nélkülözhetetlen a tökéletes étel megalkotásához.
Természetesen! Íme egy egyedi változat: **Elkészítési Útmutató:** 1. **Előkészületek:** Gyűjtsd össze az összes szükséges hozzávalót és eszközt, hogy a folyamat zökkenőmentes legyen. 2. **Hozzávalók:** Készítsd elő a friss alapanyagokat, ügyelve arra, hogy minden minőségi legyen. 3. **Lépések:** Kövesd a recept lépéseit alaposan, figyelve a részletekre, hogy a végeredmény tökéletes legyen. 4. **Tálalás:** Az elkészült ételt tálald elegánsan, hogy a látvány is hozzájáruljon az élményhez. 5. **Élvezd:** Ne felejtsd el megosztani az élményt másokkal, és ízleld meg a saját munkád gyümölcsét! Ha van konkrét recept vagy folyamat, amire gondoltál, szívesen segítek abban is!
A paradicsomszósz elkészítéséhez először egy ízletes hagymás alapot varázsolok. A hagymát alaposan megdinsztelem, majd a színes paprikákkal együtt adom hozzá. Amint a hagyma üvegesedik, jöhet a vékonyra szeletelt répa is. Mikor minden zöldség szépen megpuhult, belekerül a feldarabolt gomba. Ne aggódj, ha tele is lesz a lábos, mert a gomba hamarosan összeesik a saját levében. Amint kiengedte a gomba a levét és elkezdi a forrást, fűszerezem az egészet. Itt jön az első kis titok: egy nagyobb csipet lisztet szórók a gombás lé tetejére, hogy ne csak ízletes, hanem sűrűbb állagú is legyen a szósz. Pár pillanat múlva jól összekeverem, majd hozzáadom a roppanós kukoricát is. Ekkor érkezik a házi paradicsomlé, ami igazán feldobja az ízeket. Amikor felforr a szósz, már csak a sósságát kell finomhangolni, ha szükséges. Így készül el a tökéletes, ízletes paradicsomszósz!
A besamel szósz egy igazi klasszikus, amelynek receptje generációkon át öröklődik. A vajat (vagy margarin) serpenyőben megolvasztva, óvatosan hozzáadom a lisztet. Ezzel egy lágyabb rántást készítek, amelynek nem szabad megpirulnia. Miután alaposan összekevertem, fokozatosan felöntöm növényi tejjel, majd ízesítem a kedvenc fűszereimmel. Folyamatosan kevergetem, amíg a keverék felforr, és el nem éri a kívánt sűrűséget. Így készítem el a tökéletes besamelt, ami bármilyen ételt feldob!
Most következik a légózás izgalmas része, és elérkeztünk a második trükkhöz! A tepsim alját egy gazdag, krémes besamel szósszal vonom be, majd óvatosan, egyenletesen megszórom egy csipetnyi búzadarával. Igen, ez a módszer először a rakottkrumplinál nyerte el a tetszésemet, és az addig folyós keverék varázslatosan sűrű szószként alakult át, eltüntetve minden nyomát a darának. Most pedig jöhetnek a rétegek, és a varázslat folytatódik!
Az első tészta réteg egy gazdag besamelalapra került, majd következett a paradicsomos-gombás szósz, amire egy kis besamel is csöppent. Ezt követően újabb tészta réteg, majd ismét paradicsomos szósz, és a mozzarella felkockázva, hogy szépen eloszoljon. Újabb tészta következett, amelyre megint a paradicsomos ízélmény került, és nem maradhatott el a szokásos besamel csorgatás sem. Ha jól számolom, összesen öt vagy hat réteg készült... Az utolsó simításként a besamel szósz zárja le az egészet, amit bőségesen megpakoltam reszelt sajttal. Ez a finomság gyönyörű aranybarnára sül majd a katlanban, ahol 180-190 fokon, körülbelül 35 percig fog pihenni.
És ami ebben a gombás verzióban az egyik legizgalmasabb, szinte már misztikus, hogy a leánygyermekek egyike sem szereti túlzottan a gombát, a kisebbik a legkevésbé, de e tésztalapok közé ékelődött, szorult, nyomorodott kalapos termőtestek mindegyike eltűnik, egy sem marad a tányéron...